woensdag 28 juli 2010

Je geld of je leven

Als ik nadenk over wat ik Thomas toewens in zijn leven dan zijn dat al die schijnbaar eenvoudige dingen die elke ouder zijn kind gunt: dat hij gelukkig wordt, dat hij zich kan ontplooien, dat hij vreugde aan liefde en vriendschap beleeft, dat het een fatsoenlijk mens wordt bovendien, die zichzelf in de ogen kan kijken.

Geld speelt een niet onaanzienlijke rol in de toekomstscenario's die ik voor me zie. Nee, ik bedoel niet dat hij een grootverdiener moet worden(die dan eh...ook voor zijn oude moeder een mooi huis koopt, alhoewel...) die voortdurend bezig is materialistisch getinte dromen na te jagen. Liever niet zelfs. Wel gun ik Thomas de vrijheid die een goede omgang met geld met zich meebrengt. Zelf ben ik daar zo onhandig in geweest dat ik bij tijd en wijle een slaaf was: soms een slaaf van mijn ambities, dan weer een slaaf van geldschulden maar altijd een slaaf

Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan met geld: zakgeld en kleedgeld kunnen daarbij helpen. Zie tips van het NIBUD www.nibud.nl over deze onderwerpen en daaraan verwante zaken.

Eigenlijk zouden geldzaken ook op school moeten worden onderwezen, vanaf het einde van de basisschool bijvoorbeeld. Belangrijk is dat kinderen de waarde van geld leren kennen (en de prijs van bepaalde producten), dat ze uitgaven leren plannen, dat ze al jong leren sparen en budgetteren. Later hoeven ze dan niet te kiezen tussen hun geld of hun leven, maar kunnen ze aanspraak doen op allebei.

Boekentip voor jonge pubers:
Survivalgids geld van Caja Cazemier, uitgeverij ploegsma.