vrijdag 16 mei 2008

Radijsje

Sinds kort geniet ik enorm van 'balkontuinieren'. Er is nog ontzettend veel dat ik niet weet, maar ik word helemaal vrolijk van het gehannes met bloemen en planten. Ook vind ik het leuk om plantjes te zaaien. Op dit moment heb ik in de zitkamer allerlei potjes staan waar -als alles goed gaat-radijsjes, tomaten, vergeet me nietjes en papavers moeten gaan groeien.

Bij de radijzen moest ik opeens terug denken aan een weekend dat Thomas en ik doorbrachten met mijn moeder en Sicco in hun tweede huis in Overijssel. Thomas en Sicco hadden in de tuin radijzenzaadjes geplant, er was 1 radijsje uit voortgekomen. Thomas was in het geheel niet teleurgesteld, integendeel. Hij waste het radijsje, kerfde er een vormpje in met een mes, pakte er een toastje bij...en genoot van elke hap. Ik besefte toen, niet voor het eerst, dat ik veel van mijn kind kan leren. Mijn radijsje.

dinsdag 13 mei 2008

Vrouwen en ambitie


Vrouwen en ambitie, een interessante combinatie. Een combinatie die de gemoederen bezig houdt, zowel in ons kikkerlandje als ver daarbuiten.

Uitgeverij reunion heeft een nieuwe titel uit over dit thema. Ik verheug me erop om dit boek binnenkort te lezen, lekker op de hangmat op het balkon...

Hieronder wat meer informatie over deze titel:

Vrouwen & Ambitie:
Nieuwe keuzes, hardnekkige taboes
Anna Fels

[ samenvatting ]
Vrouwen en Ambitie brengt een belangrijk, nieuw standpunt in een actuele en vaak felle discussie.

In dit prachtige, baanbrekende en grondig onderbouwde boek beschrijft de Amerikaanse psychiater en publiciste Anna Fels hoe belangrijk ambities zijn voor onze identiteit en voor ons welzijn. Of het nu je ambitie is om patiënten te genezen, les te geven of carrière te maken in het bedrijfsleven: ergens goed in zijn en daarvoor erkenning krijgen, vervult een diepe, menselijke behoefte.

Maar waarom hebben vrouwen het dan vaak zo moeilijk met ambitie? Waarom brengen vrouwen het, alle emancipatie ten spijt, nog steeds minder ver in hun werk dan mannen (om van ‘de top’ nog maar te zwijgen)? Waarom zijn het de vrouwen, en niet de mannen, die massaal parttime gaan werken als er kinderen komen?

Zijn vrouwen (en vooral: moeders) gewoon “niet ambitieus genoeg”, of zelfs regelrecht “lui”, zoals sommigen zeggen? Zijn vrouwen nu eenmaal “van nature veel meer geneigd tot zorgen”, zoals anderen denken? Of – is er toch nog iets anders aan de hand?

Vrouwen en Ambitie geeft de overtuigende antwoorden. Het boek laat zien waarom het in onze huidige samenleving voor vrouwen nog steeds zo veel moeilijker is om aan hun ambities vast te houden, dan voor mannen. Vrouwen hebben nu meer kansen en mogelijkheden dan ooit tevoren, maar oude taboes houden hardnekkig stand…

maandag 12 mei 2008

"Vakantie" en Laïka


De meivakantie loopt ten einde, Thomas vindt dat heel jammer. Ik ook, al heb ik weinig vakantie gehad. Ik had een grote vertaalopdracht van een goede klant en er waren heel wat klussen in huis die mijn aandacht vroegen.
Ik zou willen zeggen dat ik door de duinen heb gewandeld, op het strand heb gelegen en een boek of 10 heb gelezen, maar de waarheid is dat ik heb staan schuren en verven en dat mijn grote juridische vertaling -een conclusie van repliek in een civiele zaak, mocht het iemand interesseren, hetgeen ik durf te betwijfelen-tergend langzaam vorderde, allicht vanwege mijn vermoeidheid.
Thomas kwam en ging, zo is hij een paar dagen naar Parijs geweest deze vakantie. Ook is hij meer dan eens met vrienden naar het strand geweest. En er stonden heel wat breakdancetrainingen op het programma.

O, leuk nieuws! We gaan aan gezinsuitbreiding doen. NEEEEE, ik ben niet zwanger -al denken veel mensen dat, vanwege mijn buikomvang, zucht-maar we krijgen een pup: Laïka. Pittig, ondeugend en speels. Een meisje. Een mooi meisje. Oordeel zelf (zie foto). En nu gaan Thomas en ik een feestmaaltijd nuttigen (Sushi).