woensdag 2 maart 2011

Je geld of je leven

Het is binnen mijn vriendenkring geen geheim dat ik werkelijk dol ben op 'zelfhulpboeken'. Boeken over mindfulness maar ook over, bijvoorbeeld, het huishouden of time management verslind ik werkelijk.
Obstakels overwinnen, dingen leren, van je zwakte je kracht maken...het spreekt me enorm aan.

Een boek waar ik veel aan gehad heb is 'Your money or your life': een Amerikaans boek waar overigens ook een Nederlandse variant van bestaat. Het zal niemand verbazen dat dit boek gaat over omgaan met geld: hoe je het spaart, hoe je het verdient, hoe je het belegt. Het gaat echter niet over ongebreidelde hebzucht, integendeel. Het laat zien dat goed met geld omgaan je vrij maakt. Op die manier, zo stellen de auteurs, hoef je niet meer te kiezen tussen je geld of je leven maar kun je aanspraak maken op allebei.
Als het om consumeren gaat worden kinderen tegenwoordig aan tal van verleidingen blootgesteld. Via de televisie en Internet worden ze geconfronteerd met reclames voor van alles en nog wat. In combinatie met de huidige tendens waarin alle beslissingen moeten snel worden genomen en alle behoeften meteen dienen te worden bevredigd lijkt dit me ronduit gevaarlijk. Ik heb dan ook een aantal maatregelen getroffen (niets bijzonders, wel doordacht) om mijn zoon Thomas, 13 jaar, wat financiële intelligentie bij te brengen. Omdat ik me kan voorstellen dat andere ouders hier wat aan kunnen hebben heb ik er een kort artikel over geschreven, te vinden op mijn site
www.thuiswerkmamas.nl

onder de rubriek KIDS en onder de rubriek DOCS.

Ook hier geldt: aanvullingen, suggesties of feedback zijn zeer welkom.

dinsdag 1 maart 2011

opvoeden, trainingen

Opvoeden is het moeilijste dat er is, pleegt vriendin Martine nogal eens te zegen. Zij kan het weten, zij voedt vier kinderen liefdevol op.

Ik heb maar 1 kind om groot te brengen en dat vind ik al een hele klus. Die worsteling ervaar ik niet als enige, ik zie dit regelmatig om me heen. Daarom ben ik blij dat het taboe dat lang rustte op het volgen van een oudercursus langzaam maar zeker aan het verdwijnen is. Ik heb zulke trainingen altijd ervaren als een waardevolle aanvulling op mijn eigen opvoeding en heb er een hele reeks gevolgd, bij het consultatiebureau, bij Marieke van der Zee en bij Franca Nijman.

Gisteren las ik over het bureau van Marjolein Scheepers van papas-mamas.nl. Zij biedt trainingen aan toekomstige ouders die zich optimaal willen voorbereiden op de komst van hun kindje maar ook aan ouders van pubers. Zie www.papas-mamas.nl voor meer informatie.
Ook handig is het boekje over de pubertraining op haar site!