vrijdag 12 november 2010

Beelden en woorden


Beeld hierboven: gisteren ging ik door weer en wind naar Hilversum voor een tolkopdracht. Dit mooie beeld trok mijn aandacht...

Een groot deel van de tijd ben ik met woorden bezig. Mijn dagen, avonden en soms ook nachten worden gevuld met woorden die ik lees, opschrijf, opzoek, uit mijn hoofd leer en vertaal. Ik kan vrolijk worden van de klank van bepaalde woorden en ik kan wakker liggen van netelige spellingskwesties zoals de beructhe tussen-en.

Wel heb ik gemerkt dat ik door de jaren heen steeds meer 'in mijn hoofd' ging zitten, terwijl een mens veel meer is dan alleen een hoofd.

Al een tijdje ben ik bewuster om me heen gaan kijken, op bescheiden schaal gaan tekenen, schilderen en fotograferen. Woorden vullen elkaar perfect aan: waar woorden tekort schieten spreken beelden boekdelen en waar beelden ontbreken kunnen woorden soelaas bieden.

Mijn tip voor elke thuiswerkmama die heel sterk op 1 ding is gericht is dan ook: neem ook tijd voor het omgekeerde. Ben je, bijvoorbeeld, de hele dag bezig met het ontwerpen van kinderkleding, rust dan 's avonds uit door een boek te lezen, zit je de hele dag aan de computer voor je werk, las dan in het weekend een computervrije dag in en trek het bos in voor een wandeling.

woensdag 10 november 2010

het leven van een ZZPer

In de Pers las ik een artikel over zzp'ers die een vaste baan de rug toekeerden en vol enthousiasme aan de slag gingen als ZZP'er, om vervolgens te constateren dat het aantal opdrachten tegenviel, de onzekerheid te groot was en het leven van een ZZP'er niet over rozen gaat. Hieruit volgde dan de beslissing om weer een vaste baan te nemen.
"Beter in loondienst en lekker uit eten dan zelfstandig verhongeren" geeft Nico Schouten, voorzitter van de vereniging voor ZZP'ers aan. Daar valt weinig tegen in te brengen. Natuurlijk wil ik niemand een hongerbestaan aanraden, maar ik zou mensen wel adviseren om eerst andere scenario's te onderzoeken, zeker als je bewust hebt gekozen voor een leven als freelancer. Zo bieden crisissen soms ook een kans om jezelf opnieuw uit te vinden, om je diensten of producten af te stemmen op een veranderend economisch klimaat. Zelf tolk ik erg graag bij overdrachten van onroerend goed. Dit gebeurt dan op een notariskantoor en het is leuk, menselijk werk, dat goed te combineren valt met de opvoeding van mijn zoon. Helaas ligt de woningmarkt al een hele tijd 'stil', waardoor ik minder van dit type opdrachten krijg. Wrang genoeg krijg ik dan wel weer meer vertaalwerk inzake faillissementen, om maar een wrang voorbeeld te noemen. Mijn ervaring is dat ik altijd voldoende werk heb, als ik maar inventief ben.

Ik besef dat ik makkelijk praten heb, ik ben al meer dan tien jaar bezig en heb een trouwe klantenkring opgebouwd. In die positie zit lang niet iedereen, daar ben ik me terdege van bewust. Tussenvormen zijn natuurlijk ook een optie: veel van mijn vakgenoten hebben een kleine baan in vaste dienst. Dit biedt zekerheid op het vlak van werk, inkomen en verzekeringen. Daarnaast voeren ze opdrachten uit als ZZPer.
Deze gulden middenweg is misschien een mooi alternatief. Think about it.