zaterdag 27 september 2008

Balans in je leven



Hierboven: foto van thuiswerkmama Marja Pronk met haar kinderen

Balans in mijn leven als thuiswerkmama...is iets dat me hardnekkig blijft ontglippen. In de blog van Reunion las ik onlangs een geestig artikel van een Amerikaanse schrijfster waarin duidelijk werd gemaakt dat balans voor de werkende moeder volstrek onmogelijk te bereiken is. Het jezelf kwalijk nemen als de balans ver te zoeken is slaat dus nergens op, het zou zoiets zijn als jezelf kwalijk nemen dat je orkaan Katrina niet kon tegenhouden.

Dit neemt niet weg dat er, in mijn ervaring in ieder geval, wel gradaties zijn in 'gebrek aan balans'. Er is, kortom, wel nog hoop. Daarom wil ik je deze tip niet onthouden: Marja Pronk (mama van de maand september op de thuiswerkmamas-site) organiseert op 4 oktober 2008 de workshop 'Balans in je leven' in Utrecht.
Kosten: 125 euro, inclusief biologische lunch en een exemplaar van Marja's boek 'De Spitsuurclub.

Benieuwd? Meer informatie is te verkrijgen bij Marja Pronk zelf:
Site:
E-mail: marja@injekracht.nl
Mobiel: 06 40323444

Zelf zou ik ook graag naar deze workshop gaan, maar ben helaas nogal druk met probleemoplossing momenteel, zo is het plafond van de gang naar beneden komen zetten vorige week, op de avond van mijn 41ste verjaardag nota bene (en nee, dit is geen grap), bleek er afgelopen week een lekkage te zijn in dit bouwvallige huis en heeft mijn computer gisteren besloten er de brui aan te geven. Dus van balans kan ik alleen maar dromen, ben druk met crisis management....

donderdag 25 september 2008

Pippi is in de Ikea


Gisteren heb ik een deel van de dag doorgebracht met Lara, een driejarige bengel. Haar tweelingzusje Julie was ziek. Toen ze bij me kwam moest ik nog een beetje werken, dus ik nam haar op schoot terwijl ik aan de computer zat. Mijn werkkamer heeft meer weg van een studeerkamer dan van een kantoor en ik omring mezelf er met plaatjes die ik vrolijk of inspirerend vind. Een foto van mijn heldin Pippi Langkous is één van die plaatjes.
Lara's blik viel op Pippi, die ze meteen herkende. "Dat is Pippi",zei ze blij. En voegde eraan toe "En Pippi is in de Ikea". Juist...
Er is bij mijn weten nooit meer zo'n personage als Pippi Langkous geweest in de jeugdliteratuur. Wat heb ik genoten van de boeken van Astrid Lindgren en van de verfilming ervan. Het genot heb ik zelfs twee keer mogen ervaren, eerst als kind en daarna als moeder (Thomas en ik hebben alle Pippi-films talloze keren bekeken).
Pippi, voor niets en niemand bang. Pippi, helemaal alleen in dat grote huis. Pippi met haar enorm geestige opmerkingen. Pippi, het sterkste kind van de wereld. Maar natuurlijk ook Pippi die zich niet aan school kan aanpassen. Pippi, met een moeder in de hemel en een vader op zee. Ook dat is een sterk punt van dit personage.

Op de VPRO zag ik een paar jaar geleden een documentaire over Astrid Lindgren en Pippi Langkous. Astrid Lindgren vertelde daarin dat ze het manuscript van Pippi Langkous na het schrijven had herlezen en dat ze niet één keer had gelachen. "Maar ja", zei ze droog "ik heb dan ook geen gevoel voor humor."

maandag 22 september 2008

Van 10 tot 2 BV, Arlette van Dort


Zelfstandig ondernemen is leuk, heel leuk zelfs. Wel is het zo dat de meeste ondernemers, zeker de zelfstandigen zonder personeel, naast het 'eigenlijke werk' nog tal van klussen moeten verrichten zoals de administratie afhandelen, zorgen dat apparatuur goed werkt en nieuwe klanten werven. Druk dus.
Toch kiezen steeds meer vrouwen voor parttime ondernemen. Ze bouwen hun zelfstandige activiteit langzaam maar zeker op, terwijl er genoeg tijd en ruimte over blijft voor hun gezin, een parttime vaste baan ernaast en/of hobby's.
Parttime ondernemerschap is voor veel vrouwen een slimme manier om werk en privé te combineren en om grip te hebben en te houden op hun zakelijke en hun privé leven. Aanrader voor vrouwen die deze stap overwegen is het boek 'Van 10 tot 2 BV', geschreven door Arlette van Dort (die overigens zelf het parttime ondernemerschap combineert met een baan in loondienst en een gezin). Dit boek biedt tips over het opstellen van een ondernemingsplan, je doelen verwoorden,jezelf ontwikkelen en de combinatie van een eigen bedrijf en eventuele zorgtaken. Er komen tal van ervaringsdeskundigen aan bod, zoals Anouk van Schaardenburg van Goed Gemerkt, die een webwinkel in hoogwaardige labels voor (kinder)kleding begon toen ze niet de juiste etiketten voor haar eigen kind kon vinden.
Het boek leest lekker weg en geeft handige tips. Een aanrader voor vrouwen die graag eigen baas zijn met het moederschap willen combineren.