zondag 26 juni 2011

Nederlands leren

Mijn liefde voor boeken grenst aan het dwangmatige. Dat zal niemand die mij goed kent verbazen want alles aan mij grenst aan het dwangmatige. Als ik een blik werp op mijn rijk gevulde boekenkasten kan ik innig gelukkig zijn.

Zo heb ik in mijn werkkamer een boek uit 1908 staan 'An Irishman's difficulties with the Dutch language' waarin de avonturen van een zekere O'Neill in Nederland worden omschreven, met name de taalkundige barrières die hij moest zien te beslechten, met niet veel meer dan een grammaticaboek als hulp.

Ik citeer: "Have you? Well; that is not so simple as it looks. I consulted the Grammar, and was appalled to see the amazing variety of choice afforded to any one in Holland who contemplated asking this innocent question."

Nederlands is nog steeds een moeilijke taal om te leren. Gelukkig zijn er nu professionals die taaltrainingen bieden, met oog voor idioom maar ook voor de cultuur, voor woordenschat en voor communicatieve grammatica. Dutchessa, in Den Haag, is een aanrader en biedt cursussen voor elk niveau, van beginner to gevorderde. Kijk op de site voor de mogelijkheden: www.Dutchessa.com