vrijdag 11 februari 2011

Door de bomen het bos niet meer zien

Kennen jullie dat gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet?
Bij mij gaan de alarmbellen rinkelen als ik geen onderscheid meer weet te maken tussen hoofd - en bijzaken, tussen dringend en belangrijk, tussen wenselijk en noodzakelijk. Op zulke dagen ontstaat er een grote, onoverzichtelijke brij in mijn hoofd: mijn lijstjes met taken, mijn agenda en de stapels op mijn bureau lijken dan samen te smelten op de één of andere surrealistische wijze. Mijn valkuil is denken dat ik dit kan oplossen door alles zo snel mogelijk af te handelen. Maar...het uitvoeren van al die taakjes, het naleven van afspraken en het wegwerken van stapels kost tijd. Jezelf onhaalbare doelen stellen leidt tot nog meer onrust, niet tot minder. Ik weet waarover ik het heb.

Sinds kort ben ik op zulke dagen in staat om even de tijd te nemen (vijf minuten en een kop jasmijnthee doen wonderen) om te beslissen wat echt moet gebeuren. Zo moest ik vandaag Thomas naar het station brengen en moet ik straks tolken tijdens een lezing ter ere van Nelson Mandela. Die twee dingen zijn niet alleen wenselijk maar tevens belangrijk en noodzakelijk. De rest kan best wachten. Pas toen ik dat inzag ontstond er tijd en ruimte om ook de 'bijzaken' te doen: het afhandelen van zakelijke mails, het schrijven van een stukje, het zoeken naar een geschikt cadeau voor het kind van een vriendin, wat werkzaamheden voor een beroepsvereniging en huiselijke taakjes. Een vreemde paradox: hoe beter ik mijn aandacht richt op wat wezenlijk is, hoe meer energie ik heb voor de wezenlijke dingen en voor de rest.

donderdag 10 februari 2011

Zakelijk & privé 1 geheel

Meer dan een decennium geleden -toen ik thuiswerken begon te overwegen-genoot ik met volle teugen van het boek van Edith Hagenaar over het WAHMschap. Het boek heette toen 'Wahm! Work at home mom, handboek voor de thuiswerkmama' en is nu volledig bijgewerkt en heet Handboek Succesvol Thuiswerken.

Hoe dan ook...in die tijd waarin ik nogal eens met mijn ziel onder mijn arm liep had ik veel aan dit enthousiaste en praktische boek. Er staat ook in dat uit onderzoek in de V.S. gebleken is dat vrouwen die de prioriteit geven aan een goed gezinsleven meer geld verdienen dan degenen die minder belang hechten aan het gezin. Overigens is Edith Hagenaar -die ik een paar jaar geleden heb mogen ontmoeten- een uitstekend voorbeeld van een zeer toegewijde moeder met een uiterst succesvol bedrijf.

Als je erover nadenkt is het niet zo vreemd dat een bloeiend gezinsleven en een succesvol thuiswerkbestaan hand in hand kunnen gaan. Want als je je scherp bewust bent van de waarde die je hecht aan tijd met je gezin ben je eerder geneigd om:
-je tijd goed in te delen en onnodige ballast overboord te gooien
-scherp te onderhandelen met klanten en met eventuele leveranciers
-heldere afspraken te maken met zowel je familie als je opdrachtgevers
-op het geld te letten (sommige thuiswerkmama's verdienen een bescheiden inkomen maar weten daar heel veel mee te doen, door bewust met geld om te gaan en door te budgetteren)
-je efficiëntie te verhogen, bijvoorbeeld door het volgen van een time management cursus of door te investeren in goede apparatuur
-quality time te plannen met je gezin (dit geeft meteen een extra motivatie je werk bijtijds af te hebben)

Kortom, een gelukkig gezinsleven en een succesvolle (thuiswerk)carrière vallen te combineren & dat is positief. Het is een kwestie van focus, van energiemanagement, van kracht. Van discipline. Van balans.

Dit gezegd zijnde, ik moet de computer afsluiten en mijn puberzoon toespreken....