maandag 19 september 2011

House

Onlangs gekeken naar een aflevering van House. Deze geniale arts die er in zijn privé-leven een potje van maakt is ronduit verslavend. Die snelle geest van hem, gekoppeld aan een onwaarschijnlijke hoeveelheid egocentrisme, lompheid en humeurigheid is al even biologerend als zijn viriele uiterlijk.

In deze aflevering moest hij een diagnose stellen bij een stierenvechter: een op het eerste gezicht tamelijk domme jonge man. Wel een man met liefde voor zijn vak, die wist te vertellen over de 8 cruciale seconden bij het stierenvechten en de opwinding die ze met zich meebrengen. Als House deze jongen het slechte nieuws komt brengen dat hij zijn werk niet meer zal kunnen doen reageert de stierenvechter uiterst laconiek. Op het gezicht van House staan onbegrip en ergernis te lezen. "But you love those eight seconds" benadrukt House, ever the diplomat. "I'll have to find something else to love" is het antwoord.

Een korte scène waarin zoveel tegenstellingen besloten liggen. Tussen een positieve en een negatieve levenshouding, ja. Maar ook tussen oud en jong. Tussen levenswijsheid en intellect.