woensdag 26 september 2012

Over vrijheid, verantwoordelijkheid, sleur en dagdromen

Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn belangrijke thema's in het werk van pedagoge Maria Montessori. De combinatie van die twee elementen spreekt me aan. Als thuiswerkmoeder en zzp-er heb ik geen gebrek aan vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik moet zorgen voor brood op de plank maar de manier waarop ik die taak invul en mijn tijd indeel heb ik grotendeels in de hand.
Hoe bevredigend een leven met veel vrijheden en verantwoordelijkheden ook is....ook als zelfstandige krijg je te maken met sleur. Routines. Dagen waarop je je gevangen voelt. Vroeger placht ik dan steevast te gaan dagdromen. Zalig tijdverdrijf hoor. Tijdens het doen van de BTW-aangifte dwaalden mijn gedachten dan af naar dat huis in Frankrijk waar ik een nieuw leven als romanschrijfster tegemoet ging. Het huis van mijn dromen kan ik nog voor me zien. Groot. Goudgele stenen. Omringd door groen. Het wegdromen was heerlijk, maar de terugkeer naar de werkelijkheid des te onplezieriger.
De laatste tijd gooi ik het op baaldagen over een heel andere boeg. Ik verander hele kleine dingen aan mijn routine. Start met een kop thee in plaats van koffie. Ik begin de dag met privé-mails in plaats van die op te sparen tot het eind van de middag. Bezoek een andere supermarkt. Loop naar het station in plaats van de tram te nemen. Op die manier krijgt het alledaagse weer wat meer kleur. En dagromen kan altijd nog.

dinsdag 25 september 2012

Multitaskende thuiswerkmoeder

Gisteren hoorde ik van Victor Hoefnagels, mijn docent schilderen, dat het een fabeltje is dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Fraai is dat, ga je voor je ontspanning lekker schilderen op maandagmiddag en kom je een illusie armer weer terug. Enfn.
Vandaag multitask ik er desondanks vrolijk op los. Terwijl ik aan de telefoon hang met een medewerker van de T-mobile help desk bekijk ik vluchtig mijn e-mails. Ik maak een omelet klaar voor de lunch terwijl ik naar de Franse radio luister en mooie uitdrukkingen noteer. Het opeten van de lunch combineer ik met het lezen van de krant. Toegegeven, vandaag doe ik alles maar half. Maar dat mag, als het maar eerder uitzondering is dan regel.