woensdag 3 oktober 2012

Praten met je puber

Al meer dan 10 jaar ben ik thuiswerkmoeder. Al bijna even lang heb ik een site over dit dankbare onderwerp. Met enige regelmaat lees ik boeken die me nuttig lijken voor mensen die de site bezoeken en voor mezelf. Onlangs was het boek 'Praten met je puber' (is nadenken over jezelf) van psychologe Anette Heffels aan de beurt. Goed geschreven, uiterst helder, invoelbaar. Bevat veel nuttige tips over communicatie.
Heeft je puber een (mogelijk) probleem? Dan is het vooral zaak om te luisteren, om wat je hoort in je eigen woord samen te vatten en om je in je kind in te leven. Is het zo dat jij een probleem hebt vanwege het gedrag van je tiener? Dan kun je het beste het gedrag dat jou zo stoort beschrijven, het in context plaatsen (bijvoorbeeld als je kind slordige kleren aan wil doen naar de verjaardag van iemand die veel waarde aan presentatie hecht) en je gevoel beschrijven door middel van een ik-boodschap.
Deze tips zij ook goed toe te passen op volwassenen. Zo blijven we leren over onze kinderen en over onszelf. Mijn recensie van het boek staat op de thuiswerkmamasite: http://www.thuiswerkmamas.nl/



Annette Heffels