woensdag 27 januari 2010

Paul Sebes / Selexyz

Boekhandel Selexyz in de Haagse passage -hier blogde ik al eens over - is een absolute aanrader. Een prachtige mengeling van literatuur en architectuur. Een enorm aanbod aan kranten en tijdschriften. Koffie en bagels. Bekwaam personeel.
Met enige regelmaat ben ik daar te vinden terwijl ik de Paris Match doorblader onder het genot van een espresso of een nieuw boek van Siebelink aanschaf, ik noem maar wat.

Gisteren hield literair agent Paul Sebes er een lezing om zijn boek over het schrijven van een bestseller te promoten. Hij vertelde over de diensten die zijn agentschap verleent: het voeren van PR-campagnes om boeken in de markt te zetten, het geven van schrijfcursussen en masterclasses, het bemiddelen bij commerciële opdrachten (bijvoorbeeld in de reclamewereld),het lanceren van een website om jongeren aan het lezen en schrijven te krijgen (binnenkort in de lucht www.pulpfictie.nl) en tenslotte de primaire vertegenwoordiging. Dat laatste is de core business van het agentschap van Sebes: de belangen van auteurs behartigen en bemiddelen tussen auteurs en uitgeverijen. Een kleine twee uur lang vertelde Sebes over zijn werkzaamheden. Hierbij gaf hij handige tips: als aspirant-schrijver dien je enerzijds realistisch te zijn (het aanbod aan manuscripten is vele malen groter dan de vraag, het Nederlandse taalgebied is klein...kortom, de beperkingen zijn legio) en anderzijds te blijven dromen, in jezelf blijven geloven. Hilarische anecdotes volgden, waarin Sebes vertelde over de opdringerige manier waarop mensen zichzelf en hun manuscript soms presenteren. Ik bleef er bijna in toen hij nadeed hoe mensen hem toespraken met "Nou, als dit verhaal naar buiten komt gaan er koppen rollen. Groepsverkrachtingen onder hypnose. Cannibalisme...". En dan die reactie als ze nul op het rekest kregen. "Jij begrijpt het niet, Paul. Jij bent te klein voor mij. En is dit nou je kantoor? Mmmmm....en dat voor het grootste literair agentschap van Nederland....". Kortom, wat je vooral niet moet doen kwam ook uitgebreid aan bod.

Sebes raadt aspirant-schrijvers zorgvuldigheid aan. 'Er staan regels op de site over het inzenden van manuscripten. Houd je hieraan.' Klinkt voor de hand liggend, maar schijnt lang niet altijd te worden nageleefd. Andere tips van Sebes: wees vriendelijk, persoonlijk en tegelijkertijd zakelijk. Geef de ontvanger wat aandacht. Duid je eigen boek, je eigen thema. Wees authentiek.

Ook kregen we een kijkje in al het werk dat moet worden verricht vóór een boek klaar is voor een uitgever. Duizelingwekkend.

Ook positief vond ik de ietwat onverwachte bescheidenheid die Sebes aan de dag legde. De man staat als een huis achter zijn concept, weet wat hij waard is, benadrukt steevast dat hij de grootste literair agent van Nederland is en dat hij enorm veel voor elkaar kan krijgen maar zei gisteravond ook: "Er zit geen roman in mij. Die innerlijke drang om een verhaal te vertellen heb ik niet." Het was een mooie avond.

Geen opmerkingen: